Schrijflessen bij Kantlijn

Luister naar het ruisen van de bomen in dit bos, hoor het kraken van de takken, het gemompel van het mos. Dit oude woud zit vol geluiden, zelfs de maan kan liedjes zingen. Alles hier maakt dansmuziek en iedereen kan leren swingen.

Het prentenboek ‘Een giraf kan niet dansen’ vormde de inspiratiebron voor een schrijfles die ik bij Kantlijn (Amsterdamse verhalen van de straat) gaf. Gerard de Giraf heeft kromme poten en wordt uitgelachen op de Dier-dans-festival. Tot een krekel met een altviool hem leert dat je ook kan dansen op de geluiden om je heen, klanken waar je je voor moet openstellen om ze te horen. Uiteraard wordt Gerard nadat hij dit snapt dé nieuwe ster op de dansvloer en zijn kromme poten deren hem niet langer bij het maken van salto’s.

Schrijven is als dansen op papier. Daarom was de bijhorende schrijfopdracht bij dit inspiratieverhaal om een zintuiglijke brief te schrijven vanuit de ochtend. Wat zou die ochtend, als hij kon schrijven, jou vertellen? Hoe draagt hij jou, hoe voedt hij jou? Kan de ochtend een muze zijn?

Bij Kantlijn worden op twee locaties in Amsterdam, op maandag in Amsterdam-West en op vrijdag in Amsterdam-Oost, elke week ‘verhalen van de straat’ verteld, door mensen die de wind niet altijd mee hebben gehad. Juist in stormachtig weer kunnen verhalen inzicht bieden, of een uitweg. Even op adem komen, met een kop koffie in de ene hand en een pen in de andere nieuwe woorden vinden en de verbeelding laten spreken: de Kantlijners zijn gek op hun wekelijkse schrijfmoment. Ik geef sinds begin 2020 op regelmatige basis schrijflessen bij Kantlijn. Dit is voor mij een heel fijne manier om na een lange loopbaan in het onderwijs voeling te houden met het lesgeven. Dat ik in die lessen mijn voorliefde voor mooie taal en mijn geloof in de kracht van schrijven mag overbrengen, maakt lesgeven bij Kantlijn een klusje dat ik met veel liefde doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *